Hoppa till innehåll

Det här är en krisbanner i testmiljö

Välkommen att skapa ditt ärende

Skickar ditt ärende...

Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning

Dina uppgifter
Personnummer
19801026-6040
För- och efternamn
Maria Karlsson
Vill du lägga till annan kontaktperson i detta ärende?
Välj
Kontaktuppgifter
Företagsuppgifter
Uppgifter om livsmedelsanläggningen
Bedrivs den huvudsakliga verksamheten på fast plats eller är den mobil?

En mobil anläggning går att flytta, exempelvis en foodtruck, annat fordon, tält eller liknande

Fast anläggning

Ange var den fasta anläggningen finns

Mobil anläggning
Nedan anger du typ av mobil anläggning

Fordonets uppställningsplats

Om den mobila anläggningen har en plats eller ett område där den främst finns placerad, så kan du ange det här.

Vagnens uppställningsplats

Om den mobila anläggningen har en plats eller ett område där den främst finns placerad, så kan du ange det här.

Verksamheten

I detta avsnitt kommer du nu att få lämna uppgifter om verksamheten. Utifrån de uppgifter du lämnar kommer kommunen att se över riskklassningen för verksamheten

Vilken är den huvudsakliga inriktningen på verksamheten?

Verksamhet som framförallt serverar mat, säljer livsmedel eller transporterar livsmedel till privatpersoner eller andra slutkonsumenter. Exempelvis restaurang, café, butik, skolkök, kök i vårdboende, glassförsäljning, butik, torghandel, företag som hanterar matkassar eller hemkörning av mat

Verksamhet som tillverkar, förvarar, transporterar eller säljer livsmedel framförallt till livsmedelsföretag. Exempelvis livsmedelstillverkning, partihandel, distribution

Styrning av livsmedelshantering som sker i andra verksamheter, till exempel genom att ta fram specifikationer för produktion, märkning eller varusortiment. Exempelvis huvudkontor med styrning av inköp, märkning, receptur, hantering och/eller menyer

Produktion och distribution av dricksvatten som omfattas av dricksvattenförordningen. Exempelvis vattenverk, brunn för livsmedelsanläggning, distributionsanläggning, huvudkontor som ansvarar för sådan verksamhet.

Vilken eller vilka av nedanstående aktiviteter ingår i verksamheten?

I detta avsnitt kommer du nu att få lämna uppgifter om verksamheten. Utifrån de uppgifter du lämnar kommer kommunen att se över riskklassningen för verksamheten. Markera den eller de huvudaktiviteter som sker. Läs mer om aktiviteterna här Beskrivning av aktiviteter i sista led - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

Välj
Restaurang och annan servering

Exempelvis restaurang, café

Exempelvis matservering i skola, kök på seniorboende. Läs mer här

Butik och annan försäljning

Exempelvis butik, torghandel

Exempelvis livsmedelsbutik som också säljer till restauranger och butiker

Transport och lager

Exempelvis leveranscentral för näthandel

Exempelvis transportföretag för hemkörning från restaurang

Kontaktmaterialverksamhet

Exempelvis butik som direktimporterar stekpannor för försäljning i butiken

Exempelvis kombinerad keramikverkstad och café

Ange vilka ytterligare aktiviteter som regelbundet förekommer i verksamheten

I detta avsnitt kommer du nu att få lämna uppgifter om verksamheten. Utifrån de uppgifter du lämnar kommer kommunen att se över riskklassningen för verksamheten. Markera den eller de huvudaktiviteter som sker. Det är oftast 1-2

Välj
Inköp

Exempelvis val av varor och leverantörer

Exempelvis import av kyckling från Thailand

Exempelvis nötkött från Estland levereras direkt till butiken

Exempelvis inköp av konsumentförpackade kakor från leverantör i Italien

Exempelvis inköp av älg, rådjur eller hare direkt från jägaren

Exempelvis för vidare försäljning, groddning i den egna restaurangen

Temperaturberoende aktiviteter

Exempelvis förvaring av kylvaror, kyltransport

Exempelvis förvaring av djupfrysta livsmedel, frystransport

Exempelvis bufféservering med varm mat

Exempelvis sås tillagas och sparas kall för användning till veckans maträtter, matlådor tillagas och säljs kalla

Märkning, menyer och allergiinformation

Exempelvis ta fram text och bild för förpackningar

Exempelvis ta fram text till skyltar, menyer eller kantiner

Exempelvis sätta etikett på förpackningar, placera livsmedel i färdigmärka förpackningar

Exempelvis informera om allergener på restaurang eller i manuell disk

Hantering och tillagning

Exempelvis servering av smörgåsar

Exempelvis förbereda fisk för tillagning, manuell fiskdisk

Exempelvis förbereda kött för tillagning, förpacka kött för försäljning

Exempelvis bröd, bullar, kakor

Exempelvis groddning av mungbönor

Exempelvis göra smörgåsar, bakelser eller sushi

Exempelvis steka fisk, koka morötter, grilla kyckling

Exempelvis slakt av kanin från egen uppfödning

Exempelvis konfektyrer, sylt

Tillverkning för andra livsmedelsanläggningar

Exempelvis restaurang säljer egentillverkad korv till lokal butik

Exempelvis bageri levererar bröd till restauranger

Ytterligare aktiviteter

Exempelvis servering på festivaler

Exempelvis restaurang som tar fram meny för andra restauranger

Exempelvis kontrollmyndigheten har beviljat undantag från dricksvattenföreskrifterna

Ange webbadresser, namn på appar och/eller namn på varuautomater där livsmedel säljs

Vilken omfattning har verksamheten?

Årsarbetskrafter är alla sysselsatta i verksamheten omräknat till heltidstjänster

Välj
Vilken eller vilka av nedanstående aktiviteter ingår i verksamheten?

I detta avsnitt kommer du nu att få lämna uppgifter om verksamheten. Utifrån de uppgifter du lämnar kommer kommunen att se över riskklassningen för verksamheten. Markera den eller de huvudaktiviteter som sker. Läs mer om aktiviteterna på nedan länkar
Beskrivning av allmänna aktiviteter i tidigare led - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)
Beskrivning av särskilda aktiviteter i tidigare led - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

Välj
Partihandel

Exempelvis grossist, matmäklare

Exempelvis import av pizzakartonger från Kina

Transport/lagring

Exempelvis transport från lager till butik

Exempelvis lagring av livsmedel vid grossistverksamhet

Tillverkning/förpackning av livsmedel

Exempelvis ris inköpt i säck packas i konsumentförpackning

Exempelvis slakt av kanin från egen uppfödning

Exempelvis bröd, pasta

Exempelvis sallader, tårta

Exempelvis mjöl, havregryn

Exempelvis livsmedelstillsatser, aromer

Exempelvis vegetarisk korv, färsk pasta

Exempelvis kryddor, konfektyrer

Exempelvis öl, lightdryck

Exempelvis sylt, ketchup

Exempelvis ätfärdiga salladsblad, juice

Exempelvis torkning och malning av insekter

Exempelvis majsolja, kokosfett

Övrig tillverkning/förpackning

Exempelvis snustillverkning

Exempelvis formning av flaskämnen (PET)

Ange vilka ytterligare aktiviteter som regelbundet förekommer i verksamheten
Välj
Inköp

Exempelvis val av varor och leverantörer

Exempelvis kött från Estland levereras direkt till anläggningen

Exempelvis inköp av livsmedel från USA

Exempelvis grossistverksamhet med fröer för groddning

Märkning och annan livsmedelsinformation

Exempelvis bestämma text och bild till förpackning

Exempelvis ta fram text till storpack eller till hemsida

Exempelvis sätta etikett på förpackningar, placera livsmedel i färdigmärka förpackningar

Grossistverksamhet

Exempelvis ingrediensförteckning framgår inte på förpackningen

Exempelvis försäljning av kött

Transport och lagring

Exempelvis kyltransport, grossist med kylvaror

Exempelvis frystransport, grossist med frysvaror

Exempelvis lagring av frukt, transport av djurkroppar

Hållbarhetsförlängning

Exempelvis frysa in livsmedel från egen produktion, frysa in livsmedel på uppdrag

Exempelvis förpackning av sallad i skyddande atmosfär

Ytterligare aktiviteter

Exempelvis utforma märkning för livsmedel som tillverkas i en annan anläggning

Exempelvis mindre del av produktionen säljs i en egen butik på samma adress

Exempelvis mindre del av produktionen serveras i eget café på samma adress

Exempelvis del av produktionen säljs på marknader

Exempelvis kontrollmyndigheten har beviljat undantag från dricksvattenföreskrifterna

Ange vilka produktgrupper som ingår i verksamhetens aktiviteter

Om du har markerat att verksamheten tillverkar eller förpackar livsmedel, importerar livsmedel och/eller utformar märkning.​ Ingår varor från nedanstående produktgrupper i de aktiviteterna? Ange i så fall de produktgrupper som de varorna tillhör. Läs mer om produktgrupper här Beskrivning av produktgrupper för tidigare led och huvudkontor - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

Välj
Vilken omfattning har verksamheten?

Mängden utgående livsmedel från verksamheten

Välj
Distansförsäljning

Om verksamheten har distansförsäljning, vänligen ange webbadresser, namn på appar och/eller namn på varuautomater där livsmedel säljs

Vilken eller vilka av nedanstående aktiviteter ingår i verksamheten?

I detta avsnitt kommer du nu att få lämna uppgifter om verksamheten. Utifrån de uppgifter du lämnar kommer kommunen att se över riskklassningen för verksamheten. Markera den eller de huvudaktiviteter som sker. Läs mer om aktiviteterna här Beskrivning av aktiviteter för huvudkontor - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

Välj
Inköp

Exempelvis val av varor och leverantörer för enheter i kedja, val av råvaror för produktion

Exempelvis inköp från Kina av köksredskap som ska säljas i kedjans butiker

Livsmedelsinformation

Exempelvis ta fram text till etiketter, designa tryck till förpackningar

Exempelvis ta fram text till menyer och skyltar

Styrning av livsmedelsverksamhet

Exempelvis ris inköpt i säck packas i konsumentförpackning

Exempelvis slakt av kanin från egen uppfödning

Exempelvis bröd, pasta

Ange vilka ytterligare aktiviteter som regelbundet förekommer i verksamheten
Välj
Inköp

Exempelvis inköp av kött från Brasilien

Exempelvis olivolja från Grekland som ska säljas i kedjans butiker

Exempelvis fröer som säljas i kedjans butiker

Utsläppande på marknaden

Exempelvis företagets produkter säljs på mässor

Exempelvis försäljning via en webbsida eller app

Ange webbadresser, namn på appar och/eller namn på varuautomater där livsmedel säljs

Ange vilka produktgrupper som ingår i verksamhetens aktiviteter

Om du har markerat att verksamheten tillverkar eller förpackar livsmedel, importerar livsmedel och/eller utformar märkning.​ Ingår varor från nedanstående produktgrupper i de aktiviteterna?
Ange i så fall de produktgrupper som de varorna tillhör. Läs mer om produktgrupper här Beskrivning av produktgrupper för tidigare led och huvudkontor - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

Välj
Vilken omfattning har verksamheten?

Mängden utgående livsmedel från verksamheten

Välj
Vilken eller vilka av nedanstående aktiviteter ingår i verksamheten?

I detta avsnitt kommer du nu att få lämna uppgifter om verksamheten. Utifrån de uppgifter du lämnar kommer kommunen att se över riskklassningen för verksamheten. Markera den eller de huvudaktiviteter som sker. Läs mer om aktiviteterna här  Beskrivning av aktiviteter för dricksvattenanläggningar - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

Välj
Vattenverk/brunn

Exempelvis grävd eller borrad brunn

Exempelvis brunn med ytvatteninträngning

Exempelvis från sjö eller vattendrag

Distributionsnät/vattenledning

Exempelvis vattenledningsnät

Styrning av andra anläggningar

Exempelvis tar fram rutiner för flera vattenverk

Ange vilka ytterligare aktiviteter som regelbundet förekommer i verksamheten
Rening

Exempelvis filtrering eller desinfektion

Säkerhet och provtagning

Exempelvis identifiering av mikrobiologiska och kemiska faror

Exempelvis utför undersökningar enligt fastställt program

Exempelvis kokningsrekommendation

Exempelvis stängsel, grindar, SCADA-system

Distribution

Exempelvis vattentorn, lågreservoar

Vilken omfattning har verksamheten?

Genomsnittlig utgående mängd dricksvatten

Välj

Är verksamheten certifierad enligt några av dessa standarder?
  • IP Livsmedel Grundcertifiering 
  • Svensk standard för livsmedelshantering i butik
  • BRC (Food, Storage & distribution, Agents & brokers)
  • FSSC 22000 (C (I-IV) Food manufacturing, E Catering, F Retail/Wholesaler, G (I-II) Transport and storage, K Bio-chemicals)
  • IFS (Food, Brokers, Logistics)
  • ISO 22000 (C (I-IV) Food processing, E Catering, F Distribution (FI Retail/Wholesaler, FII Broking/Trading), G (I-II) Transport and storage, K (Bio) Chemicals (ex. tillsatser, vitaminer, aromer))
Välj

Om du har möjlighet får du gärna bifoga kopia på aktuella certifikat. Annars måste certifikat kunna visas upp för en handläggare senare. Din verksamhet kommer att bli kontaktad i så fall

Övriga upplysningar