Digital skolstart för gymnasieelever
Vilken roll har du? Vilket barn gäller ditt ärende? Har eleven under det senaste året gått i en kommunal skola i Vellinge kommun? Elevhälsojournal Elevhälsojournalen är en sekretessbelagd handling som endast skolhälsovården har tillgång till. Den följer eleven under alla skolår och ger en viktig information och en samlad beskrivning av elevens hälsa och utveckling.
Skolhälsovården på Sundsgymnasiet önskar medgivande för att kunna rekvirera journalen från föregående skola.
Vi ber er ta personlig kontakt med skolsköterskan på Sundsgymnasiet och informera om det finns svåra allergier, medicinering eller andra sjukdomstillstånd som vi bör känna till. Allt för att vi skall kunna erbjuda en så trygg skolgång som möjligt. Anmälan om specialkost görs vid behov via en separat e-tjänst.
Anhörigregister (steg 1/11) Om du behöver ändra kontaktuppgifter under studietiden: Kontaktuppgifter (som telefonnummer och e-postadress) eller om du börjar på en ny arbetsplats kan du när som helst under terminen via ändra uppgifter i lärplattformen eller genom att meddela skolan
Digital utrustning för elever (steg 2/11) Alla elever på gymnasieskolan får tillgång till en bärbar dator i anslutning till skolstarten, som även omnämns IT-arbetsplatsen. IT-arbetsplatsen utgör ett av dina läromedel och är ett viktigt redskap för dina studier. Det är viktigt att vårdnadshavare (vid ej myndig elev) och elev läser igenom och bekräftar att du/ni tillsammans har tagit del av och förstått informationen.
Överenskommelse för användning av teknisk utrusning i skolan
Överenskommelsens parter - Överenskommelse om lån av IT-arbetsplats gäller mellan elevs vårdnadshavare/myndig elev och Vellinge kommun. Om eleven under överenskommelsens löptid når myndig ålder övergår ansvaret för densamma till eleven. Det åligger den myndiga eleven att upphäva Överenskommelsen om samtycke till överlåtandet saknas.
Överenskommelse-/Lånetid - Överenskommelsen gäller från och med leverans av IT-arbetsplatsen, fram till dess att eleven fullgjort sina studier i Vellinges kommunala skolor. För avbrott innan planerat studieavslut, se §7 ”Återlämnande av IT-arbetsplats före Överenskommelse-/lånetidens utgång”.
Allmänna regler - IT-arbetsplatsen är ett verktyg för lärande, den är alltså avsedd för skolarbete. I skolans olika lärsituationer skall du följa personalens instruktioner om hur och till vad du får använda IT-arbetsplatsen. Den ska alltid finnas tillgänglig i skolan under skoldagar. Om du inte följer personalens instruktioner, eller på annat sätt använder IT-arbetsplatsen så det stör inlärningsmiljön har personalen eller annan representant för skolan rätt att återta IT-arbetsplatsen. Vid upprepade förseelser kommer en utredning att göras av rektor (samt att vårdnadshavare kommer att kontaktas om du är omyndig). IT-arbetsplatsen som lånas av eleven kan vid misstanke om brott/missbruk kontrolleras av skolans IT-samordnare eller systemansvarig.
Ansvar skada/förlust och eventuell ersättningsskyldighet - Du som elev ansvarar för att använda, förvara och transportera IT-arbetsplatsen på ett sådant sätt att den inte kommer till skada eller kan riskera att förstöras eller komma bort samt för att batteriet är laddat till skoldagens start. Om du genom oaktsamhet orsakar att IT-arbetsplatsen skadas, förstörs eller kommer bort kan det leda till skadeståndskrav från Vellinge kommun. Om IT-arbetsplatsen inte fungerar, har skadats eller kommit bort skall du omgående ta kontakt med skolan. Om din IT-arbetsplats är trasig, kan du få byta till en annan IT-arbetsplats och denna överenskommelse överförs då till den ”nya” IT-arbetsplatsen. Om kommunen, på grund av en olaglig handling av eleven, drabbas av skadeståndsansvar kan kommunen återkräva det belopp skadeståndet avser av eleven eller elevens vårdnadshavare. Ansvaret följer av skadeståndslagen samt annan tillämplig lagstiftning inom området.
Installation av program och filhantering - Du får bara installera program som inte strider mot gällande lagstiftning. Se vidare Digital utrustning i skolan — Vellinge kommun och ta kontakt med din skolas IKT-samordnare för råd. Skulle IT-arbetsplatsen av någon anledning behöva återställas till sina grundinställningar (inställningar den hade när den levererades till dig), är det av yttersta vikt att du följer instruktionerna för detta. Du ansvarar själv för det som lagras på IT-arbetsplatsen. Skolan ansvarar inte för filer eller material som du själv har lagrat. Gör det till en vana att säkerhetskopiera dina filer och material och spara på OneDrive. Hur man gör kan skolans IKT-samordnare hjälpa dig med.
Äganderätt - Du som ingått överenskommelsen får inte låna ut, hyra ut, sälja, pantsätta eller på annat sätt överlåta eller förfoga över IT-arbetsplatsen på sätt som kan äventyra skolans/kommunens ägande-/hyresrätt till IT-arbetsplatsen.
Återlämnande av IT-arbetsplats före överenskommelse-/lånetidens utgång - Om du i förtid avslutar dina studier i Vellinges kommunala skolor ska IT-arbetsplatsen och den utrustning som den levererades med omgående lämnas tillbaka i fungerande skick (se definition nedan). I annat fall kommer minst restvärdet för IT-arbetsplatsen att debiteras dig/vårdnadshavare.
Återlämnande av IT-arbetsplats vid överenskommelse-/lånetidens utgång - Efter låneperiodens utgång återlämnar eleven, senast på det datum som då meddelas, IT-arbetsplatsen och den utrustning som den levererades med i fungerande skick (se definition nedan). Om du inte lämnar tillbaka IT-arbetsplatsen eller om den inte är i fungerande skick vid återlämnandet kan du/vårdnadshavare faktureras minst restvärdet för IT-arbetsplatsen. Leverantörens definition av uttrycket ”fungerande skick”:
IT-arbetsplatsen ska ladda
Laddaren ska fungera och ej ha sprickor på chassi el. sladdar
IT arbetsplats skall klara sig på eget batteri under 30 minuter
Skärmen ska vara hel
IT-arbetsplatsen ska starta
Hårddisken/lagringsenheten ska inte rassla
Chassit får inte vara så buckligt så det påverkar fläkt, bilden på skärmen eller funktion på portar på IT-arbetsplatsen
Kretskortet/innandömet ska inte synas på vare sig IT-arbetsplats eller laddare.
Förvaring - Om du vill lämna IT-arbetsplatsen på skolan måste du förvara den på av skolan anvisad plats. Det är bara på denna plats som skolan tar ansvar för din IT-arbetsplats och här kan också personalen hjälpa dig att låsa in / hämta ut din IT-arbetsplats. Det är inte tillåtet att lämna IT-arbetsplatsen utan direkt tillsyn eller uppsikt någon annanstans. Om du väljer att inte använda skolans lagringsplats (se ovan) måste du själv, hela tiden ta ansvar för och ha uppsikt över din IT-arbetsplats.
Användning av Vellinge kommuns nätverk/Internet - Här regleras vilka föreskrifter och villkor som gäller för internetanvändande/-uppträdande. Observera att du även utanför skolans IT-miljö ska följa de regler och lagar som reglerar uppträdande på Internet.
Elevdator eller lärplatta ska användas som ett hjälpmedel till studierna
Elevens behörighet och lösenord får inte användas av andra personer
Vellinge kommun tillåter inte att man använder utrustningen för att:
Sprida eller spara material som inte är tillåtet enligt svensk lag
Sprida material som kan uppfattas kränkande mot person eller grupp
Nerladdning av olicensierad programvara
Hantera virus
Använda material som man inte får använda av upphovsrättsliga skäl
Göra intrång i andra datorsystem
Den som bryter mot Vellinge kommuns regler riskerar att få sin enhet avstängd från internet, och polisanmälas om brott misstänks. Alla regelbrott kring datoranvändning rapporteras till IKT-ansvarig person på skolan.
Försäkringssamtycke (steg 3/11) För att ta del av försäkringsinformationen vänligen öppna den här länken: Information om Vellinge kommuns olycksfallsförsäkring
Läromedelsavtal (steg 4/10)
Avtal för lån av läromedel
Elever på Sundsgymnasiet har möjlighet att låna läromedel enligt de villkor som anges i detta avtal. Läromedlen tillhör Vellinge kommun/Sundsgymnasiet och administreras av skolbibliotekarien.
Lånerutiner
Utlån och återlämning av läromedel sker i första hand under schemalagda logistikdagar i samband med läsårsstart och avslut. Under övriga tider görs detta via skolbibliotekarien Vellinge bibliotek.
Vid avslutad kurs, byte av program eller avbrott i studier ska återlämning av läromedel ske och registreras på biblioteket. Återlämning får inte ske till mentor eller lärare.
Elevens ansvar
Eleven ansvarar för att läromedlen vårdas väl under låneperioden och inte kommer till skada på grund av oaktsamhet.
Varje läromedel har ett individuellt nummer och utlån registreras i skolans bibliotekssystem. Eleven ansvarar för att det är samma exemplar som lånats som också återlämnas. Varje lånat läromedel skall därför, av eleven, märkas med elevens namn och klass på avsedd etikett för att undvika förväxling.
I samband med att eleven påbörjar sina studier vid Sundsgymnasiet utfärdas ett bibliotekskort. Kortet är en värdehandling och skall förvaras på ett tryggt och säkert sätt. Eleven är ansvarig för allt som lånas på kortet. Om eleven förlorar kortet skall detta genast anmälas till skolbibliotekarien och ett nytt lånekort kan köpas för 30 kronor på biblioteket.
Kravhantering gällande icke återlämnade läromedel
En påminnelse kommer att skickas ut på de läromedel som inte återlämnats efter läsårets slut. Om lånet inte reglerats efter denna påminnelse anses läromedlet som förkommet/borttappat och myndig elev eller vårdnadshavare är skyldiga att ersätta dem. Detsamma gäller även läromedel som är allvarligt skadats eller på annat sätt utsatts för onormalt stort slitage.
Fakturering sker enligt ett schablonbelopp på 250 kronor för läromedel och 135 kronor per roman för ej återlämnade böcker.
Ordningsregler (steg 5/11)
Vi bemöter varandra med respekt, på ett välkomnande, trevligt och hjälpsamt sätt.
Alla reagerar och ifrågasätter när någon utsätts för nedvärderande eller fördomsfulla kommentarer.
Alla använder ett vårdat språk, dämpad och god samtalston.
Alla bidrar till att våra gemensamma lokaler har en god och inbjudande arbetsmiljö. Detta innebär att alla ingriper vid nedskräpning eller oaktsamhet. För att lokalerna ska vara rena och fräscha äter och dricker vi enbart på avsedd plats - ingen mat eller dryck får medtagas eller förtäras i lektionssalar och RC (undantag gäller endast för vattenflaska med kork som får tas med och drickas i klassrummet). Vi plockar alltid undan efter oss och ställer undan tallrik, glas och bestick i disken på restaurangen eller i brickvagnen på caféet beroende på var man hämtat/köpt maten. Vi slänger allt skräp i papperskorg.
På Sundsgymnasiet bestämmer undervisande läraren när digitala hjälpmedel ska användas. Undervisande lärare har rätt att beslagta elevens digitala hjälpmedel inkl. mobiltelefon om det distraherar eller stör dig eller andra i undervisningssituationen. Mobiltelefoner ska vara avslagna och inte användas i undervisningssituationen om inte läraren tydligt angett annat. Vi filmar eller fotograferar inte elever eller personal under skolverksamhet utan tillåtelse.
Vi värnar om allas hälsa och följer Folkhälsomyndighetens förbud om rökning på skolans område. Enligt Vellinge kommuns tobakspolicy gäller detta förbud också E-cigaretter.
För allas framkomlighet parkerar man tvåhjuliga fordon i cykelställen.
Vi bär inte ytterplagg i undervisningssituationer och vid måltider. Undantag kan medges av undervisande lärare.
Vid studiebesök, studieresor etc. uppträder vi som goda representanter för Sundsgymnasiet.
För att främja delaktighet och god trivsel finns följande forum på Sundsgymnasiet:
Programråd
Klassråd med mentorsgruppen
Mentorskap
Introduktionsprogram vid skolstart
Skolföreningar
Elevskyddsombud
Elevkår
Digitaliseringsråd
Matråd
Avtal elevskåp (steg 6/11) Skolan tillhandahåller elevskåp till samtliga elever i årskurs 1-3 på gymnasiet. Elevskåpet är skolans egendom, som eleven lånar under skoltid. Eleven ansvarar för att skåpet är låst och i fullgott skick. Skåpet är avsett för förvaring av ytterkläder och skolmaterial. I samband med läsårsstart tilldelas eleven ett skåp med unikt skåpsnummer. Skåpen får inte bytas elever emellan, vid behov av skåpsbyte hanteras detta alltid genom vaktmästeriet/administrationen på skolan. Vid läsårslutet är det elevens ansvar att skåpet städas ut.
Skolan äger rätten att vid misstanke om brott eller vid oklarhet rörande skåpet och/eller dess bruk eller innehåll, öppna skåpet samt undersöka dess innehåll. Skolan ansvarar inte för det som förvaras i elevskåpen.
Kommunikation i skolan (steg 7/11) På gymnasieskolan använder vi de digitala verktygen Microsoft Teams och Haldor. Microsoft Teams används i det dagliga arbetet mellan lärare och elev. Haldor är skollans lärplattform och här finns information rörande elevens skolgång och kunskapsutveckling. Haldor omfattar t ex närvarohantering, schema samt allmän kommunikation mellan skola och hem.
Vårdnadshavare får tillgång till Haldor strax före skolstart. Kopplingen till vårdnadshavare ligger sedan kvar tills eleven fyllt 18 år.
Du som vårdnadshavare har ansvar för att hålla din mailladress och ditt telefonnummer uppdaterat i lärplattformen, samt att läsa den information som skolan publicerar. Som vårdnadshavare loggar du in med BankID.
Frånvaroanmälan görs i Haldor. För att kunna anmäla ditt barns frånvaro måste ni vara registrerade som vårdnadshavare i Haldor. Elev som fyllt 18 år genomför själv sin anmälan.
Policy vid ansökan om ledighet (steg 8/11) Sundsgymnasiet lägger stor vikt vid att eleverna, så långt som möjligt, ska utvecklas och lyckas väl med sina studier. Elever går i skolan 178 av 365 dagar på ett år och vår hållning är att eleverna skall förlägga sin ledighet/resor till när eleverna har sina lov.
Det finns ett tydligt samband mellan frånvaro och vikande studieresultat och därför är vi mycket restriktiva med att bevilja ledigt från skolarbetet.
Ledighet beviljas endast vid enskild angelägenhet och efter en samlad bedömning av elevens studiesituation. Omständigheterna vi väger in är frånvarons längd, elevens studiesituation, elevens möjligheter att på olika sätt kompensera den förlorade undervisningen. En enskild angelägenhet kan vara familjehögtider av stor vikt eller religiösa högtider av stor betydelse för eleven. Även ledigheter kopplade till nationella eller internationella landslagsuppdrag som är sanktionerade av huvudtränare kan beviljas. Körlektioner ses inte som enskild angelägenhet. Dock kan uppkörning, uppskrivning och riskettan vara det.
Observera att under perioder av examinationer och nationella prov är det direkt olämpligt att ansöka om ledighet. Vi vill betona att skolan inte har möjlighet att prioritera stöd eller extra bedömningstillfällen för elever som väljer att ta ledigt från skolarbetet.
Väljer eleven att ta ledigt trots avslag på ansökan registreras ogiltig frånvaro. Det är i sådana fall elevens/målsmans beslut. Elev med ogiltig frånvaro riskerar att CSN beslutar om indragning av studiebidraget.
Ansökningsblanketten för ledighet finns på hemsidan och i lärplattform. Den ska lämnas in till mentor eller biträdande rektor för bedömning minst 14 dagar före ledigheten.
Vid ledighet en dag (maximalt tre tillfällen per läsår):
Ansök om ledighet hos mentor för att få enskild angelägenhet bedömd.
Vid godkänd enskild angelägenhet ska eleven kontakta samtliga undervisande lärare vars lektioner berörs.
Underlaget lämnas till mentor för slutbedömning.
Beslutet förs in i lärplattform av mentor.
Vid ledighet två dagar eller mer:
Ansök om ledighet hos biträdande rektor för att få enskild angelägenhet bedömd.
Vid godkänd enskild angelägenhet ska eleven kontakta samtliga undervisande lärare vars lektioner berörs.
Underlaget lämnas till biträdande rektor för slutbedömning.
Beslutet förs in i lärplattform av biträdande rektor.
Samtycke av frivilliga drogtester på Sundsgymnasiets samtliga program (steg 9/11) Vellinge Kommun har en Drogförebyggande plan mot alkohol och droger . För ett effektivt förebyggande arbete krävs en kombination av åtgärder. Arbetet ska vara långsiktigt och ske på flera olika arenor och nivåer, och med många aktörer. Det förebyggande arbetet ska främst inriktas mot barn, ungdomar och deras vårdnadshavare.
I den drogförebyggande planen framgår bland annat att frivilliga slumpmässiga drogtester ska vara en del i arbetet på kommunens gymnasieskola.
Sundsgymnasiet strävar efter en drogfri skola med en god och säker arbetsmiljö där elever kan känna trygghet och lyckas väl med studierna. Skolan har ett övergripande arbete med flera återkommande insatser varje läsår för att säkerställa en drogfri skolmiljö. En av dessa är genomförandet av slumpvisa och frivilliga drogtester utförda av elevhälsan. Testerna är frivilliga och skolan varken kan eller kommer att tvinga någon att medverka i drogtesterna. En elev som vid skolstart gett sitt samtycke kan ändå ändra sig när det är skarpt läge, och samtycket i sin helhet kan återkallas när så önskas. Om samtycket önskas återkallas permanent kontaktas skolans administration. I samband med drogtestningen genomförs även ett samtal kring alkohol, tobak/nikotin och droger och detta samtal erbjuds samtliga elever oavsett om man sedan deltar i själva drogtestningen eller ej.
Har du/ni frågor kring Vellinge kommuns Drogförebyggande plan mot alkohol och droger eller Sundsgymnasiet ANDTS-policy och Handlingsplanen för Drogfri skola är ni välkomna att kontakta respektive biträdande rektor.
Samtycke för foto och film (steg 10/11) Genom att acceptera följande villkor samtycker jag/vi till att elevens personuppgifter i form av namn och bild, även rörlig bild (i filmer och webbsändningar), där eleven förekommer får användas i tryckt och digitalt informationsmaterial för Vellinge kommun.
Materialet kan publiceras på kommunens webbplats, sociala medier och informationskanaler där kommunen publicerar material. Materialet kan även ingå i tryckt informationsmaterial till mässor och evenemang där kommunen ställer ut och/eller presenterar sin verksamhet. Bilder, filmer och webbsändningar kommer att sparas i Vellinge kommuns arkiv. Ersättning utgår inte för publicering enligt ovan.
Hantering av personuppgifter (steg 11/11) När du anmäler ditt barn till skolstart samlar Vellinges kommun in och lagrar de personuppgifter som du lämnar för anhörigregister, IT i skolan, försäkringssamtycke, journalrekvisition, läromedelsavtal, busskort/skolskjuts, lärplattformen och samtycke till drogtester. (behandling som sker är insamling, hantering, lagring, överföring och radering).
De personuppgifter som behandlas för ändamålet är enligt följande och behandling sker med stöd av allmänt intresse.
E-tjänsten anmälan till skolstart och e-tjänsteplattformen
Anhörigregister
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post till vårdnadshavare samt ytterligare angivna kontaktpersoner. Personuppgifterna kommer att hanteras av skolans personal samt Vellinges centrala utbildningsavdelning.
Personuppgifterna sparas under elevens skolgång vartefter de gallras.
IT i skolan, försäkringssamtycke, ansökan om busskort/skolskjuts
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post. Personuppgifterna kommer att hanteras av skolans personal samt Vellinges centrala utbildningsavdelning.
Dina samt elevens personuppgifter sparas under elevens skolgång vartefter de gallras.
Journalrekvisition och samtycke för drogtester
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post. Personuppgifterna kommer att hanteras av elevhälsans personal på elevens skola.
Dina samt elevens personuppgifter sparas under elevens skolgång och arkiveras enligt gällande lag.
Läromedelsavtal
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post. Personuppgifterna kommer att hanteras av Sundsgymnasiets personal samt Vellinges centrala utbildningsavdelning.
Dina samt elevens personuppgifter sparas under elevens skolgång vartefter de gallras.
Lärplattform
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer, foto, video och e-post. Personuppgifterna kommer att lagras hos systemleverantören och hanteras av skolpersonalen samt Vellinges centrala utbildningsavdelning.
Tre månader efter avslutad skolgång raderas kontot hos systemleverantören.
Information om busskort Om du går på Sundsgymnasiet och är folkbokförd i Vellinge kommun har du rätt till ungdomsbiljett. Varje kommun har sitt regelverk och elever som är bosatta i annan kommun hänvisas till sin hemkommun.
Länk till fullständig information; Resor och skolskjuts — Vellinge kommun
Finns det behov av specialkost? Specialkost anmäls i en separat e-tjänst. Det är viktigt att du fullföljer och skickar in detta ärende genom att fylla i obligatoriska fält och därefter klicka på knappen Förhandsgranska.
Anmäl allergier eller annan specialkost via denna länk . Sidan öppnas i ett nytt fönster.