Digital skolstart för elev i grundskolan
Välkommen! Dina uppgifter Vilket barn gäller ditt ärende? Barnets skola Digital utrustning för elever Alla elever i grundskolan får tillgång till en bärbar dator/iPad i anslutning till skolstarten, som även omnämns IT-arbetsplatsen. IT-arbetsplatsen utgör ett av dina läromedel och är ett viktigt redskap för dina studier. Det är viktigt att du läser igenom och bekräftar att du/ni tillsammans har tagit del av och förstått informationen.
Överenskommelse för användning av teknisk utrusning i skolan
Överenskommelsens parter - Överenskommelse om lån av IT-arbetsplats gäller mellan elevs vårdnadshavare/myndig elev och Vellinge kommun. Om eleven under överenskommelsens löptid når myndig ålder övergår ansvaret för densamma till eleven. Det åligger den myndiga eleven att upphäva Överenskommelsen om samtycke till överlåtandet saknas.
Överenskommelse-/Lånetid - Överenskommelsen gäller från och med leverans av IT-arbetsplatsen, fram till dess att eleven fullgjort sina studier i Vellinges kommunala skolor. För avbrott innan planerat studieavslut, se §7 ”Återlämnande av IT-arbetsplats före Överenskommelse-/lånetidens utgång”.
Allmänna regler - IT-arbetsplatsen är ett verktyg för lärande, den är alltså avsedd för skolarbete. I skolans olika lärsituationer skall du följa personalens instruktioner om hur och till vad du får använda IT-arbetsplatsen. Den ska alltid finnas tillgänglig i skolan under skoldagar. Om du inte följer personalens instruktioner, eller på annat sätt använder IT-arbetsplatsen så det stör inlärningsmiljön har personalen eller annan representant för skolan rätt att återta IT-arbetsplatsen. Vid upprepade förseelser kommer en utredning att göras av rektor (samt att vårdnadshavare kommer att kontaktas om du är omyndig). IT-arbetsplatsen som lånas av eleven kan vid misstanke om brott/missbruk kontrolleras av skolans IT-samordnare eller systemansvarig.
Ansvar skada/förlust och eventuell ersättningsskyldighet - Du som elev ansvarar för att använda, förvara och transportera IT-arbetsplatsen på ett sådant sätt att den inte kommer till skada eller kan riskera att förstöras eller komma bort samt för att batteriet är laddat till skoldagens start. Om du genom oaktsamhet orsakar att IT-arbetsplatsen skadas, förstörs eller kommer bort kan det leda till skadeståndskrav från Vellinge kommun. Om IT-arbetsplatsen inte fungerar, har skadats eller kommit bort skall du omgående ta kontakt med IKT-ansvarig person på skolan eller supporten på telefon 040-42 53 33. Om din IT-arbetsplats är trasig, kan du få byta till en annan IT-arbetsplats och denna överenskommelse överförs då till den ”nya” IT-arbetsplatsen. Om kommunen, på grund av en olaglig handling av eleven, drabbas av skadeståndsansvar kan kommunen återkräva det belopp skadeståndet avser av eleven eller elevens vårdnadshavare. Ansvaret följer av skadeståndslagen samt annan tillämplig lagstiftning inom området.
Installation av program och filhantering - Du får bara installera program som inte strider mot gällande lagstiftning. Se vidare https://vellinge.se/forskola-och-skola/relaterad-information/it-i-skolan/ och ta kontakt med din skolas IKT-samordnare för råd. Skulle IT-arbetsplatsen av någon anledning behöva återställas till sina grundinställningar (inställningar den hade när den levererades till dig), är det av yttersta vikt att du följer instruktionerna för detta. Du ansvarar själv för det som lagras på IT-arbetsplatsen. Skolan ansvarar inte för filer eller material som du själv har lagrat. Gör det till en vana att säkerhetskopiera dina filer och material och spara på OneDrive. Hur man gör kan skolans IKT-samordnare hjälpa dig med.
Äganderätt - Du som ingått överenskommelsen får inte låna ut, hyra ut, sälja, pantsätta eller på annat sätt överlåta eller förfoga över IT-arbetsplatsen på sätt som kan äventyra skolans/kommunens ägande-/hyresrätt till IT-arbetsplatsen.
Återlämnande av IT-arbetsplats före överenskommelse-/lånetidens utgång - Om du i förtid avslutar dina studier i Vellinges kommunala skolor ska IT-arbetsplatsen och den utrustning som den levererades med omgående lämnas tillbaka i fungerande skick (se definition nedan). I annat fall kommer minst restvärdet för IT-arbetsplatsen att debiteras dig/vårdnadshavare.
Återlämnande av IT-arbetsplats vid överenskommelse-/lånetidens utgång - Efter låneperiodens utgång återlämnar eleven, senast på det datum som då meddelas, IT-arbetsplatsen och den utrustning som den levererades med i fungerande skick (se definition nedan). Om du inte lämnar tillbaka IT-arbetsplatsen eller om den inte är i fungerande skick vid återlämnandet kan du/vårdnadshavare faktureras minst restvärdet för IT-arbetsplatsen. Leverantörens definition av uttrycket ”fungerande skick”:
IT-arbetsplatsen ska ladda
Laddaren ska fungera och ej ha sprickor på chassi el. sladdar
IT arbetsplats skall klara sig på eget batteri under 30 minuter
Skärmen ska vara hel
IT-arbetsplatsen ska starta
Hårddisken/lagringsenheten ska inte rassla
Chassit får inte vara så buckligt så det påverkar fläkt, bilden på skärmen eller funktion på portar på IT-arbetsplatsen
Kretskortet/innandömet ska inte synas på vare sig IT-arbetsplats eller laddare.
Förvaring - Om du vill lämna IT-arbetsplatsen på skolan måste du förvara den på av skolan anvisad plats. Det är bara på denna plats som skolan tar ansvar för din IT-arbetsplats och här kan också personalen hjälpa dig att låsa in / hämta ut din IT-arbetsplats. Det är inte tillåtet att lämna IT-arbetsplatsen utan direkt tillsyn eller uppsikt någon annanstans. Om du väljer att inte använda skolans lagringsplats (se ovan) måste du själv, hela tiden ta ansvar för och ha uppsikt över din IT-arbetsplats.
Användning av Vellinge kommuns nätverk/Internet - Här regleras vilka föreskrifter och villkor som gäller för internetanvändande/-uppträdande. Observera att du även utanför skolans IT-miljö ska följa de regler och lagar som reglerar uppträdande på Internet.
Elevdator eller lärplatta ska användas som ett hjälpmedel till studierna
Elevens behörighet och lösenord får inte användas av andra personer
Vellinge kommun tillåter inte att man använder utrustningen för att:
Sprida eller spara material som inte är tillåtet enligt svensk lag
Sprida material som kan uppfattas kränkande mot person eller grupp
Nerladdning av olicensierad programvara
Hantera virus
Använda material som man inte får använda av upphovsrättsliga skäl
Göra intrång i andra datorsystem
Den som bryter mot Vellinge kommuns regler riskerar att få sin enhet avstängd från internet, och polisanmälas om brott misstänks. Alla regelbrott kring datoranvändning rapporteras till IKT-ansvarig person på skolan.
Försäkringssamtycke För att ta del av försäkringsinformationen vänligen öppna den här länken: Information om Vellinge kommuns olycksfallsförsäkring
Läromedel Elevens ansvar
Eleven ansvarar för att tryckt läromedel vårdas väl under låneperioden och inte kommer till skada på grund av oaktsamhet.
Varje läromedel har ett individuellt nummer och utlån registreras i kommunens bibliotekssystem. Eleven ansvarar för att det är samma exemplar som lånats som också återlämnas. Varje lånat läromedel skall därför, av eleven, märkas med elevens namn och klass på avsedd etikett för att undvika förväxling.
I samband med att eleven påbörjar sina studier utfärdas ett bibliotekskort. Kortet är en värdehandling och skall förvaras på ett tryggt och säkert sätt. Eleven är ansvarig för allt som lånas på kortet. Om eleven förlorar kortet skall detta genast anmälas till biblioteket och ett nytt lånekort kan köpas för 30 kronor på biblioteket.
Kravhantering gällande icke återlämnade läromedel
En påminnelse kommer att skickas ut på de läromedel som inte återlämnats efter läsårets slut. Om lånet inte reglerats efter denna påminnelse anses läromedlet som förkommet och myndig elev eller vårdnadshavare är skyldiga att ersätta dem. Detsamma gäller även läromedel som är allvarligt skadats eller på annat sätt utsatts för onormalt stort slitage.
Fakturering sker enligt ett schablonbelopp på 250 kronor för läromedel och 135 kronor per roman för ej återlämnade böcker. Vi kommer inte ha möjlighet att makulera fakturor för läromedel som återlämnas efter det att datumet för sista återlämningstillfället har passerats.
Trivsel- och ordningsregler
På Ljungenskolan respekterar vi varandras olikheter.
Vi följer vår mobilpolicy.
Fotografera inte någon utan att först fråga om det är okej!
Det som är olagligt i samhället är olagligt i skolan också. Brott polisanmäls.
Du är välkommen till skolan 15 minuter innan första lektionen på morgonen och du får stanna 15 minuter efter sista lektionens slut. Detta pga. brandskyddsregler.
Elever i år F-6 får inte lämna skolans område utan mentors tillstånd.
Ljungenskolan är en nötfri skola! Respektera att vi har elever med svår nötallergi.
På Ljungenskolan är det ej tillåtet att dricka energidryck.
Det som serveras i restaurangen äts där och alla årskurser torkar borden efter sig.
Man får handla i caféet när man går i åk 7–9. Mat som köps i caféet ska ätas i anslutning till caféet.
Vi förvarar våra ytterkläder i skåpen eller kapprummen.
Skolgården är reserverad för fritidshemmet fram till kl. 17.00.
Vi använder alltid hjälm när vi åker på cykelutflykt.
Från årskurs 4 får man vara på parkourbanan. Var försiktig! Vintertid får parkourbanan inte användas pga. att där blir halt.
Rullstolsgungan användas av de som är rullstolsburna.
Trivsel- och ordningsregler Skanörs skolas värdegrund utgår från att alla är olika men har lika värde. Syftet med reglerna är att skapa en god arbetsmiljö där vi tillsammans tar ansvar för vår gemensamma arbetsmiljö. Ordningsreglerna har arbetats fram av elever och personal. Tillsammans skapar vi en skola där både elever och vuxna ska respektera varandra, känna trygghet, arbetsglädje och trivsel. Alla som arbetar på Skanörs skola har ansvar för att hjälpa eleverna att följa reglerna samt följa konsekvensstegen om reglerna inte följs.
Trivsel
Vi hälsar på varandra
Du är vänlig, artig och hjälpsam mot andra
Du säger till en vuxen om någon inte mår bra eller behöver hjälp
Du är rädd om skolans lokaler och hjälper till att hålla skolan hel och ren
Undervisning
Du kommer i tid till och har med dig det material som behövs för att kunna delta i undervisningen
Du följer skolans mobilpolicy
Du bidrar till din egen och andras arbetsro
Raster och förflyttning mellan enheterna
År 4-6 går till Skanörsgården på anvisad väg
År 7-9 går/cyklar till Skanörsgården samt Tångvallas idrottshall. Du använder övergångsställen när du går till Skanörsgården. Cykelhjälm ska användas om du cyklar.
Du åker inte moped, cykel, skateboard, elfordon eller liknande på skolgården kl 06.30- 18.00.
Du parkerar din cykel i cykelställ och moped på mopedparkeringen
Du lämnar inte skolan under skoldagen utan att tala med din mentor/lärare. Gäller elever i F-klass till och med årskurs 6.
Du kastar inte snöboll och utsätter inte någon för mulning.
Matsal och korridorer
I matsalen visar du hänsyn genom att samtala lågt, använda ett bra bordsskick, samt lämna din plats i trevligt skick.
Du går inomhus
Du bär inte keps, mössa eller ytterkläder inomhus
Skolan har förbud mot energidrycker, snus, cigaretter, vejp, godis, tuggummi
Skolan har förbud mot farliga eller störande föremål
Allergier
Vi är en nötfri skola. Inga livsmedel som innehåller nötter får förtäras i skolan.
Du använder inte stark parfym eller andra starka dofter.
Du håller ordning i kapprum och klassrum för att möjliggöra en effektiv städning.
Du tar inte med pälsdjur in i skolans lokaler.
Du förvarar inte ridkläder på skolan och byter om efter ridning innan vi vistas i byggnaden.
Du tar inte in blommande grenar eller gräs i skolan.
Ipads och datorer
IPads och datorer används enligt gällande IT-kontrakt.
Det är inte tillåtet att ta bilder eller filma utan medgivande från pedagog.
Det är inte tillåtet att dela något innehåll från skolan på sociala medier.
Mobiler (F-klass till årskurs 6)
Mobiler (Årskurs 7-9)
Mobiltelefoner lämnas in under varje lektion. Det är inte tillåtet att ta bilder eller filma utan medgivande från pedagog. Det är inte tillåtet att dela något innehåll från skolan på sociala medier.
Inga mobiler får användas i matsal och omklädningsrum.
Konsekvensstege
Påminnelse till elev
Samtal elev – lärare
Kontakt med vårdnadshavare
Möte elev – lärare – vårdnadshavare
Möte med del av EHT
Möte med EHT, skolledning, elev och vårdnadshavare
Trivsel- och ordningsregler På Tångvallaskolan bryr vi oss om varandra och tar ett gemensamt ansvar för den arbetsmiljö vi vistas i och delar med varandra. Här får vi trygghet att utvecklas till våra bästa jag genom samspel och omtanke. Vi kompletterar våra ordningsregler med andra typer av dokument så som olika policys och rutiner, ”Likabehandlingsplan”, ”Krisplan” och Skollag.
Ordningsreglerna är framtagna på skolan. Elever, personal och vårdnadshavare har fått vara med och bidra till resultatet. Vi förbinder oss alla att i våra respektive roller följa och/eller stå bakom dessa ordningsregler så länge vi tillhör Tångvallaskolan. Ordningsreglerna är uppdelade under fem rubriker: Eget ansvar, Matsituationer och raster, Trygghet och studiero, Respekt för varandra och IT-nyttjande.
Grunden för vårt arbete på Tångvallaskolan är
Jag bryr mig om mig
Jag bryr mig om dig
Jag tar hand om oss
Jag tar hand om den här platsen
Eget ansvar
Jag kommer förberedd och i tid till lektionerna med rätt material.
Jag stannar inom skolans område upp till och med årskurs 6.
Jag är rädd om mina och andras saker.
Jag tar reda på vad jag har missat om jag inte har varit närvarande på lektionen.
Elevskåp finns för årskurs 4-9. Eleven står själv för hänglås till sitt skåp.
Jag följer skolans nöt- och godisförbud.
Matsituationer och raster
Jag har på mig kläder efter väder så att jag kan vara ute på rasterna upp till och med årskurs 6.
När jag äter bidrar jag till en trevlig atmosfär genom att använda låg samtalston, sitter på min plats och lämnar den i fint skick.
Trygghet och studiero
Jag går lugnt inomhus.
Jag talar i en låg samtalston inomhus.
Jag lyssnar på andra och jag räcker upp handen när jag vill tala.
Jag berättar för vuxna om jag ser någon som far illa.
Jag gör mitt bästa för att undvika bråk och jag använder aldrig våld.
Respekt för varandra
Vi hälsar på varandra.
Jag respekterar andra och bidrar till en positiv stämning genom att använda ett vårdat språk och har en trevlig ton till andra överallt.
Jag respekterar andras tid och behov av studiero.
Jag tar ansvar för det jag säger och gör.
IT-nyttjande
• Jag följer skolans mobilpolicy (se nedan)
Tångvallaskolans mobilpolicy
Tångvallaskolan har mobilfri lärmiljö. Mobiltelefoner samt smarta devicer till exempel smarta klockor samlas in under skoldagen och förvaras av pedagogerna. I år 7–9 lämnar man in sin telefon eller smartklocka under lektionstid, men man får ha den på raster. Man får inte ha telefonen framme i matsalen. Missbrukar man som elev reglerna under skoldagen kan mobiltelefon/smarta devisen omhändertas av lärare eller rektor enligt Skollagen 5 kap, &22.
Jag har med mig min device och den är laddad och klar när skoldagen startar.
Jag är rädd om de devices jag får låna av skolan och jag vårdar dessa väl.
Jag gör endast skolarbete på iPaden/datorn.
Jag skriver inte något på nätet som är kränkande för andra. Jag följer lagar kopplade till detta område.
Bemötande
Om verbala och skriftliga kränkningar sker kommer personalen att ingripa. Samtal kommer att föras med mig och vårdnadshavare kontaktas. Incidentrapport kommer att skrivas. Om jag är delaktig i bråk eller slagsmål som innebär en fysisk kränkning kommer personalen att ingripa. Om det inte hjälper att prata med mig får vuxna handgripligen sära på oss. Incidentrapport kommer att skrivas. Mina vårdnadshavare blir kontaktade. Handlingsplan kan upprättas, polisanmälan kan bli aktuell om händelsen är allvarlig. I sällsynta fall kan det bli aktuellt med avstängning eller omplacering.
Problematisk frånvaro
Om jag inte kommer i tid eller skolkar kommer personalen att prata först med mig och sedan med mina vårdnadshavare. Elevhälsan kommer att kontaktas. Om det fortsätter och frånvaron blir problematisk kan jag och mina vårdnadshavare bli kallade till elevvårdskonferens. Handlingsplan upprättas. Problematisk skolfrånvaro anmäls till huvudman. Om inte närvaron förbättras kommer en orosanmälan till socialförvaltningen att upprättas.
Störande eller farliga föremål
Om jag har med mig störande/farliga föremål under skoltid kommer läraren att omhänderta detta/dessa. För det mesta får jag tillbaka föremålet efter skoldagens slut, men det kan också vara så att föremålet måste hämtas av vårdnadshavare.
Skåp
Om låset måste klippas upp på grund av borttappad nyckel/glömd kod utgår ingen ersättning från skolan. Skolan förbehåller sig rätten att klippa upp hänglåsen om det finns anledning att misstänka att det förvaras otillåtna saker i skåpet. Om detta sker ersätter skolan låset.
Konsekvenser
Åtgärder och konsekvenser ska stå i proportion till förseelsen. Vi arbetar alltid i första hand med samtal och dialog för att komma tillrätta med problem att följa trivselreglerna. Andra åtgärder som kan vara aktuella är tillsägelser, utvisning ur klassrum, skriftlig varning och omplacering. Typ av konsekvens avgörs utifrån en utarbetad konsekvenstrappa.
Trivsel- och ordningsregler Bemötande
På Henriksdalskolan respekterar jag alla och att vi alla är olika.
Jag använder ett trevligt språk när jag är i skolan.
Jag talar på ett respektfullt och trevligt sätt och använder ett språk som är kopplat till detta.
Jag uppträder på ett respektfullt och trevligt sätt och bemöter andra så som jag själv vill bli bemött.
Trivsel i klassrummet
Jag kommer i tid till mina lektioner.
Jag tar hand om skolans material och inredning.
Jag har med mig och plockar fram det material jag behöver.
Jag använder lektionstiden till skolarbete.
Jag städar undan material och egna saker när jag har använt det, såväl inomhus som utomhus.
Trivsel övriga utrymmen på skolans område
Jag håller mig inom skolans gränser.
Jag håller ordning på min kapprumsplats
Jag håller ordning på min plats i omklädningsrummet
Jag följer min klass då vi går och äter lunch.
Jag är rädd om skolans lokaler och slänger skräp i papperskorgar och klottrar inte på möbler och väggar.
Jag är rädd om skolgården och skolgårdens lekutrustning och lekmaterial.
Studiero
Jag respekterar när andra har ordet.
Jag väntar på min tur.
Jag bidrar till arbetsro i klassrummet
Trygghet
Jag bidrar till att motverka diskriminering och kränkande behandling.
Jag är medveten om att skolan har nolltolerans mot kränkningar/diskriminering.
IT/mobil-användande
Jag lämnar min mobiltelefon och min smartklocka till min lärare på morgonen och får tillbaka den på eftermiddagen när jag ska gå hem.
Jag är rädd om de iPads jag får låna av skolan och vårdar dessa väl.
Jag gör endast skolarbete på min iPad och är bara på hänvisade plattformar.
Gäller för åk 4-5:
Jag har min iPad laddad och klar när skoldagen startar.
Jag varken filmar eller fotograferar elever/personal på skolan
Jag använder bara min iPad till skolarbete även utanför skoltiden.
Jag respekterar att min iPad lämnas in under lovet
Matintag
Jag äter lunch med mina klasskamrater och använder raster till återhämtning och lek.
Jag följer skolans nötförbud, även då det är utflykt.
Jag tar inte med mig godis, energidrycker/läsk eller andra sötsaker till skolan
Jag respekterar att inte ta med snacks till skolan som tex riskakor.
Övrigt
Jag tar ansvar för mina läxor och skolarbete.
Jag lämnar mina leksaker hemma (gäller även pennskrin, fotbollar och rubiks kub)
Jag som har fritids checkar in och ut mig när jag kommer och när jag går hem.
Jag är medveten om att det kommer vidtas åtgärder om jag inte följer skolans regler och att Skolverkets åtgärdstrappa kommer kopplas in.
Trivsel- och ordningsregler Jag tar hand om mig själv
Jag kommer i tid till lektionerna, har med mig rätt material (skolböcker, penna, idrottskläder mm)
Jag lämnar in min mobil och smartklocka på morgonen.
Jag använder endast min Ipad till skolarbete och jag ser till att den är laddad och klar när skoldagen börjar.
Jag följer skolans nöt-, tuggummi- och godisförbud.
Vi tar hand om varandra
Jag behandlar alla med respekt och omtanke och hälsar på både barn och vuxna.
Jag använder ett vårdat språk utan svordomar eller kränkande ord.
Jag bjuder in andra till lek och gemenskap.
Jag går till en vuxen om jag själv eller någon annan behöver hjälp.
Jag samarbetar med mina klasskompisar och hjälper till så att alla får arbetsro.
Tillsammans tar vi hand om platsen vi är på
Jag är rädd om våra lokaler och vår utemiljö samt hanterar skolans material på ett ansvarsfullt sätt.
Jag håller mig inom skolans gränser under skoldagen.
Jag hänger av mig ytterkläder och tar av mig skor när jag kommer in.
Jag går lugnt inomhus för att inte störa eller skada någon.
Om en elev inte följer ordningsreglerna Skollagen föreskriver ett utredningskrav om en elev vid upprepade tillfällen stört ordningen eller uppträtt olämpligt eller om eleven gjort sig skyldig till en allvarligare förseelse. Det är rektors ansvar att se till att saken utreds. Samråd ska även ske med elevens vårdnadshavare.
Trivsel- och ordningsregler På Stora Hammars skola ska varje elev nå så långt som möjligt i sin kunskapsinhämtning. Alla elever ska känna sig trygga och alla elever ska trivas och må bra.
Ur Skollagen 2010:800 5 kap:
5§ Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero (5 kap. 3§ skollagen). De ska utarbetas under medverkan av personal, elever och elevernas vårdnadshavare och följas upp på varje skolenhet.
På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa studiero i skolan. Ordningsreglerna revideras utifrån behov, och i samverkan med elevrådet samt vårdnadshavare i verksamhetrådet.
Stora Hammars ordningsregler ska ge vägledning för eleverna, alla vuxna i skolan samt vårdnadshavare om förhållanden eller situationer som rör miljön i skolan. De ska bidra till att skolan blir en trygg och stimulerande plats dit våra elever och skolans medarbetare känner lust att gå.
Om skolans ordningsregler inte följs kommer skolans personal att arbeta utifrån vår åtgärdstrappa som har som syfte att vi ska få eleven att ändra ett beteende. Målet är att vi tillsammans ska arbeta för att skapa en trygg och trivsam skolmiljö. Skollagen föreskriver ett utredningskrav om en elev vid upprepade tillfällen stört ordningen eller uppträtt olämpligt eller om en elev gjort sig skyldig till en allvarlig förseelse. Det är Stora Hammars skola 2 (5) rektorns ansvar att se till att saken utreds. Samråd ska även ske med elevens vårdnadshavare.
Läs Stor Hammars ordningsregler i sin helhet här
Trivsel- och ordningsregler För att ha en skola där alla kan känna sig trygga och ha en god arbetsmiljö har vi gemensamma ordningsregler. Tillsammans gör vi Herrestorpskolan till den skola vi vill ha!
Bemötande
Jag använder ett vårdat språk utan svordomar och könsord.
Jag tar ansvar för mina uppgifter och mina handlingar.
Vi uppför oss på ett sådant sätt att alla trivs och ser till att ingen är ensam mot sin vilja.
Trygghet och studiero
Vi ger varandra studiero.
Jag är rädd om min skola, mitt skolmaterial, vår miljö och vårt utomhusmaterial.
Jag kommer i tid, förberedd och med rätt material till lektionerna.
Skolgården ska vara en trygg plats
Matsal och raster
Vi äter på givna mattider och sitter på anvisade platser för respektive klass.
Bollspel sker på anvisade platser.
Cyklar, kör moped, åker skateboard, sparkcykel eller rullskridskor gör vi utanför skolans område.
Skolan är tobaks- och nikotinfri.
Vi äter inget godis eller dricker läsk/energidryck inom skolans område.
IT-nyttjande
Årskurs F-6: Skolan är mobilfri. Om mobiltelefon tas med till skolan ska den förvaras i elevskåpen eller lärarnas arbetsrum under dagen.
Årskurs 7-9: Lektionstiden är mobilfri.
Jag är rädd om de iPads jag får låna av skolan och vårdar dessa väl.
Jag gör endast skolarbete på min iPad.
Jag har min iPad laddad och klar när skoldagen startar.
Om en elev inte följer ordningsreglerna Om en elev bryter mot reglerna kan det få följande konsekvenser:
Vid störande av arbetsro eller lindrig förseelse – tillsägelse och samtal
Vid upprepad störning av arbetsro eller upprepad förseelse – skolan kontaktar vårdnadshavare, kan även leda till andra åtgärder utifrån skollagen.
Vid grov förseelse – skolan kontaktar vårdnadshavare, åtgärder utifrån skollagen och i proportion till händelsen.
Vårdnadshavare kan bli ersättningsskyldiga vid skadegörelse.
Läraren kan även omhänderta föremål som på något sätt stör undervisningen, tex mobiltelefon.
Åtgärder som kan bli aktuella utifrån skollagen kapitel 5: Utvisning ur undervisningslokalen, kvarsittning, utredning som kan leda till skriftlig varning, tillfällig omplacering, avstängning.
Trivsel- och ordningsregler Av skollagen (2010:800) framgår att utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero (5 kap. 3 § skollagen). Av skollagen framgår att ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. De ska utarbetas under medverkan av eleverna och följas upp på varje skolenhet. Det är rektorn som beslutar om ordningsregler (5 kap. 5 § skollagen). Ordningsregler får inte vara diskriminerande eller kränkande.
Ordningsreglerna gäller för verksamheten i förskoleklass, grundskolan och fritidshemmet.
Bemötande
Du bidrar till en skolmiljö fri från kränkningar, hot och våld genom att använda ett vårdat språk, respektera och lyssna på andra
Trivsel i klassrummet
Du kommer i tid till lektionerna och har rätt material med dig.
Trivsel övriga utrymmen på skolans område
Du är rädd om skolans material både inomhus och utomhus
Du är rädd om skolans, dina egna och andras saker
Studiero
Du bidrar till ett gott klassrumsklimat där alla får möjlighet arbeta och lära.
Trygghet
Du bidrar till att alla på skolan känner sig trygga och respekterade.
Skolan har nolltolerans mot skojbråk för att undvika missförstånd.
IT/mobil-användande
Mobiltelefoner förvaras av vuxen under skoltid om du har den med dig till skolan.
Matintag
Du bidrar till en god miljö i skolrestaurangen genom att äta i lugn och ro och använda samtalston.
Övrigt
I idrottshallen, slöjdsalarna, hem- och konsumentkunskapssalen, NO-salarna och matsalen tillkommer specifika säkerhetsregler. Dessa finns anslagna i salarna.
Om en elev inte följer ordningsreglerna
Skollagen föreskriver även ett utredningskrav om en elev vid upprepade tillfällen stört ordningen eller uppträtt olämpligt eller om eleven gjort sig skyldig till en allvarligare förseelse. Det är rektors ansvar att se till att saken utreds. Samråd ska även ske med elevens vårdnadshavare.
Detta kan du som vårdnadshavare förvänta dig av personalen som arbetar i skolan
Vi arbetar aktivt för att erbjuda en utbildning som präglas av trygghet och studiero.
Vi tydliggör läroplanens mål och fokuserar på skolans värdegrundsuppdrag och kunskapsuppdrag.
Vi ger dig fortlöpande information om ditt barns lärande och utveckling.
Vi erbjuder ditt barn det stöd det behöver utifrån sina förutsättningar och behov.
Vi bjuder in dig till utvecklingssamtal och andra typer av sammankomster, exempelvis föräldramöten.
Vi lyssnar på dig och erbjuder dig möjlighet till inflytande över utbildningen.
Vi informerar dig om vart du kan vända dig för att få information om skolverksamheten.
Vi bedriver ett aktivt arbete för att motverka kränkande behandling och diskriminering.
Vi vidtar åtgärder och följer upp om någon utsätts för trakasserier och kränkningar.
Vi kontaktar dig snarast möjligt om något allvarligt inträffar.
Detta förväntar vi oss av dig som vårdnadshavare
Du intresserar dig för ditt barns skolarbete.
Du samverkar med skolan genom att delta i utvecklingssamtal, föräldramöten och andra aktiviteter som skolan bjuder in till.
Du tar fortlöpande del av information från skolan och återkopplar vid behov.
Du kontaktar skolan om det är något du undrar över eller har synpunkter på.
Du tar ansvar för att ditt barn kommer i säng på kvällarna så att det får tillräckligt med sömn för att klara av skoldagen.
Du tar ansvar för att ditt barn kommer i tid till skolan och har med sig skolmaterial, ombyte till idrotten och liknande.
Du informerar skolan om ditt barn är hemma från skolan på grund av sjukdom.
Trivsel- och ordningsregler På Södervångskolan är våra värdegrundsord till för att skapa trivsel och gemenskap.
OMTANKE om varandra och vår skola visas genom att;
vi ställer sparkcyklar och cyklar i cykelställen och använder dessa utanför skolgården.
vi slänger vårt skräp i papperskorgar.
vi går i korridorerna.
vi lämnar ytterkläder utanför matsalen.
vi torkar borden och sätter upp stolarna efter oss i matsalen.
vi inte kastar snöbollar.
GLÄDJE skapar vi genom att;
vi hälsar och är trevliga mot varandra och använder ett vårdat språk.
vi hjälps åt att bibehålla studiero på lektionerna.
Vår TROVÄRDIGHET visar vi genom att;
vi tar lektionerna på allvar.
vi kommer i tid och har med oss rätt material till lektionerna.
MOD innebär att;
vi respekterar varandra.
vi säger till varandra och/eller en vuxen om någon bryter mot vår värdegrund och våra ordningsregler.
vi säger till en vuxen om någon inte trivs eller inte mår bra.
vi vågar säga nej till tobak och andra droger.
På skolan ska det inte finnas godis, läsk, nötter och tobak!
Mobiltelefonpolicy
På Södervångskolan är användande av mobiltelefoner eller annan elektronisk kommunikationsutrustning inte tillåten under skol- eller fritidstid.
Skolpersonal samlar in elevernas mobiltelefoner vid första lektionen för dagen. Mobiltelefoner återlämnas vid elevernas sista lektion för dagen. Om någon skolpersonal upptäcker att en elev använder sin mobiltelefon under skoldagen så omhändertar personalen telefonen och kontaktar vårdnadshavaren. Telefoner som omhändertas ska hämtas ut av vårdnadshavare på skolans expedition under expeditionens öppettider.
Om eleverna använder sina mobiltelefoner på fritidshemmet ska personalen omhänderta dem och dela ut dem när de ska gå hem. Vid användning omhändertas telefon och återlämnas till vårdnadshavare.
Kommunikation i skolan I grundskolan använder vi de digitala verktygen Microsoft Teams och Haldor. Microsoft Teams används i det dagliga arbetet mellan lärare och elev. Haldor är skollans lärplattform och här finns information rörande elevens skolgång och kunskapsutveckling. Haldor omfattar t ex närvarohantering, schema samt allmän kommunikation mellan skola och hem.
När ditt barn har fått en placering i den kommunala grundskolan i Vellinge kommun får du som vårdnadshavare tillgång till Haldor strax före skolstart.
Du som vårdnadshavare har ansvar för att hålla din mejladress och ditt telefonnummer uppdaterat i lärplattformen, samt att läsa den information som skolan publicerar,
Som vårdnadshavare loggar du in med BankID i både appen och på webben. Om du inte kan skaffa BankID ska ni personligen. För att kunna anmäla ert barns frånvaro måste ni vara registrerade som vårdnadshavare i Haldor.
I fritidshemmet använder vi Tempus som lärplattform, det är här barnens schema läggs och närvarohantering på fritidshemmet sker. Som vårdnadshavare ansvarar du för att barnets vistelsetider är aktuella i deras schema. Ni kan följa barnets utveckling genom dokumentationen som görs här.
Avtal elevskåp
Skolan tillhandahåller elevskåp till samtliga elever i årskurs 7 -9 på Ljungenskolan . Elevskåpet är skolans egendom, som eleven lånar under skoltid. Eleven ansvarar för att skåpet är låst och i fullgott skick. Skåpet är avsett för förvaring av ytterkläder och skolmaterial. Skåpen får inte bytas elever emellan. Vid läsårslutet är det elevens ansvar att skåpet städas ut.
Skolan äger rätten att vid misstanke om brott eller vid oklarhet rörande skåpet och/eller dess bruk eller innehåll, öppna skåpet samt undersöka dess innehåll .
Avtal elevskåp
Skolan tillhandahåller elevskåp till samtliga elever i årskurs 7 -9 . Elevskåpet är skolans egendom, som eleven lånar under skoltid. Eleven ansvarar för att skåpet är låst och i fullgott skick. Skåpet är avsett för förvaring av ytterkläder och skolmaterial. Skåpen får inte bytas elever emellan. Vid läsårslutet är det elevens ansvar att skåpet städas ut.
Skolan äger rätten att vid misstanke om brott eller vid oklarhet rörande skåpet och/eller dess bruk eller innehåll, öppna skåpet samt undersöka dess innehåll .
Avtal elevskåp
Skolan tillhandahåller elevskåp till samtliga elever i årskurs 4-9 på Stora Hammars skola . Elevskåpet är skolans egendom, som eleven lånar under skoltid. Eleven ansvarar för att skåpet är låst och i fullgott skick.
Skåpet är avsett för förvaring av ytterkläder och skolmaterial. Skåpen får inte bytas elever emellan. Vid läsårslutet är det elevens ansvar att skåpet städas ut. Föremål förbjudna enligt lag, eller av ordningsskäl otillåtna föremål får ej förvaras i skåpet.
Skolan äger rätten att vid misstanke om brott eller vid oklarhet rörande skåpet och/eller dess bruk eller innehåll, öppna skåpet samt undersöka dess innehåll.
Avtal elevskåp
Skolan tillhandahåller elevskåp till samtliga elever i årskurs 7 -9 på Skanörs skola .
Du tilldelas ett skåp och ansvarar själv för att förse det med ett lås. Om låset måste klippas upp på grund av borttappad nyckel/glömd kod utgår ingen ersättning från skolan.
Skolan förbehåller sig rätten att klippa upp låset om det finns anledning att misstänka att det förvaras otillåtna saker i skåpet. Om detta sker ersätter skolan låset.
Avtal elevskåp
Skolans tillhandahåller elevskåp till samtliga elever i årskurs 6-9.
Elevskåpet är skolans egendom, som eleven lånar under skoltid. Eleven ansvarar för att skåpet är låst och i fullgott skick. Skåpet är avsett för förvaring av ytterkläder och skolmaterial. Skåpen får inte bytas elever emellan. Vid läsårslutet är det elevens ansvar att skåpet städas ut. Skolan äger rätten att vid misstanke om brott eller vid oklarhet rörande skåpet och/eller dess bruk eller innehåll, öppna skåpet samt undersöka dess innehåll.
Riktlinjer för transport av barn/elever
Personbil - Färd i vårdnadshavares eller personals motorfordon: Inom Vellinge kommuns verksamheter bör transport av barn i privata personbilar förekomma i så liten omfattning som möjligt. Bilbälten, bilstolar enligt aktuella föreskrifter ska användas. Personal kan inte beordras att köra barn/elever i egen bil. Särskild försäkran ska lämnas av förälder/personal som använder egen bil för transport av barn/elever vid exempelvis utflykter. Vårdnadshavares godkännande ska inhämtas. Om det inte finns något samtycke får barnet/eleven inte åka med. Om privata bilar används för transport under verksamhetstid är föraren ansvarig för att bilen är besiktigad, skattad och försäkrad samt att de trafikregler och lagar som finns följs. Vid aktivitet med övernattning skall tillgång till bil finnas (t ex om akut sjukdom inträffar, hjälp måste hämtas, omedelbar hemtransport av barn/elev måste ske).
Förhyrd bil eller minibuss: Skall transport ske med förhyrda personbil eller minibuss får detta ske endast om personal eller andra medföljande vuxna har god körvana med den typ av bil/fordon det gäller och dessutom har god trafikvana samt samma föreskrifter som vid färd med privat fordon.
Abonnerad buss: Sittplats skall finnas till alla barn/elever och vuxna. Säkerhetsbälten skall användas, både av barn/elever och vuxna. Barn/elever ska om möjligt inte behöva korsa trafikerad väg eller gata vid av- och påstigning.
Kollektivtrafik: Så långt det är möjligt skall både barn och vuxna sitta under färd. Är det ont om sittplatser skall så många barn som möjligt ges sittplatser. De barn som måste stå under färd skall hållas så samlade som möjligt, ha möjlighet att hålla i sig och inte stå i närheten av dörrar. Under väntan på buss eller tåg skall de medföljande vuxna se till att alla barn står väl samlade och så långt in på hållplatsen/så mitt på järnvägsperrongen som möjligt. Inga barn får tillåtas att röra sig fritt omkring utan skall stå samlade på anvisad plats.
Barnet är försäkrat genom kommunalt tecknad olycksfallsförsäkring. Säkerhetsbälten skall användas, både av barn/elever och vuxna. Barn/elever ska om möjligt inte behöva korsa trafikerad väg eller gata vid av- och påstigning. Eftersom skolan har tillsynsansvar för barnen/eleverna under den tid som de befinner sig i förskolan/skolan ska medföljande vuxna säkerställa att transporterna sker på ett säkert sätt.
Ledighet utanför lov Om ditt barn behöver vara ledigt från grundskola eller anpassad grundskola, så får du ansöka om det. Lämna ansökan till elevens mentor/klassföreståndare senast tre veckor före önskad ledighet.
Vellinge kommuns skolor är generellt restriktiva med att ge elever ledigt utanför lov. Det beror på att vi månar om elevernas rätt till utbildning. Eleverna måste vara närvarande för att läraren ska kunna hjälpa dem att nå så långt i sin utveckling som möjligt.
Varje ansökan prövas individuellt. Om ledigheten inte bedöms påverka elevens lärande negativt, kan eleven beviljas en kortare ledighet. I undantagsfall kan en längre ledighet beviljas, men enbart om det finns särskilda skäl.
Ytterligare information hittar du här . Sidan öppnas i ett nytt fönster.
Samtycke för foto och film Genom att acceptera följande villkor samtycker jag/vi till att mitt barns personuppgifter i form av namn och bilder, även rörliga bilder (i filmer och webbsändningar), som barnet förekommer på får användas i tryckt och digitalt marknadsförings- och informationsmaterial för Vellinge kommun tills vidare.
Materialet kan publiceras på kommunens webbplats, sociala medier och informationskanaler där kommunen publicerar material. Materialet kan även ingå i tryckt material samt till mässor och evenemang där kommunen ställer ut och/eller presenterar sin verksamhet. Bilder, filmer och webbsändningar kommer att sparas i Vellinge kommuns arkiv och ingen ersättning utgår för publicering enligt ovan.
Hantering av personuppgifter När du anmäler ditt barn till skolstart samlar Vellinges kommun in och lagrar de personuppgifter som du lämnar för anhörigregister, IT i skolan, försäkringssamtycke, läromedelsavtal, busskort/skolskjuts och Haldor. För grundskoleelever inhämtas baserat på elevens årskurs även hälsodeklaration och samtycken till vaccinationer. (behandling som sker är insamling, hantering, lagring, överföring och radering).
De personuppgifter som behandlas för ändamålet är enligt följande och behandling sker med stöd av allmänt intresse.
E-tjänsten anmälan till skolstart och e-tjänsteplattformen
IT i skolan, försäkringssamtycke, ansökan om busskort/skolskjuts
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post. Personuppgifterna kommer att hanteras av skolans personal samt Vellinges centrala utbildningsavdelning.
Dina samt elevens personuppgifter sparas under elevens skolgång vartefter de gallras.
Vaccinationsmedgivanden samt hälsodeklaration
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post. Personuppgifterna kommer att hanteras av elevhälsans personal på elevens skola.
Dina samt elevens personuppgifter sparas under elevens skolgång och arkiveras enligt gällande lag.
Läromedel
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-post. Personuppgifterna kommer att hanteras av skolans personal samt Vellinges centrala utbildningsavdelning.
Dina samt elevens personuppgifter sparas under elevens skolgång vartefter de gallras.
Lärplattform
De uppgifter som lagras är namn, personnummer, adress, telefonnummer, foto, video och e-post. Personuppgifterna kommer att lagras hos systemleverantör och hanteras av skolpersonalen samt Vellinges centrala utbildningsavdelning.
Tre månader efter avslutad skolgång raderas kontot.
Information om skolskjuts Elever i grundskolan som har långt till skolan kan ha rätt till skolskjuts. Länk till fullständig information hittar du på följande sida Resor och skolskjuts — Vellinge kommun
Information om fritidshem Du har rätt till plats på fritidshem åt dina barn om du arbetar eller studerar. Vellinge kommun erbjuder fritidshem från att eleven börjar förskoleklass till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år. Om du behöver en plats i fritidshem för ditt barn, så ska du ansöka om det. Tänk på att ni inte behöver ansöka om fritidsplacering för barn som redan har en plats.
Ansökan om plats i fritidshem görs via denna länk länk . Sidan öppnas i ett nytt fönster.
Information om modersmålsundervisning Har eleven minst en vårdnadshavare som talar annat språk än svenska och har grundläggande kunskaper i det språket? Då kan eleven ha möjlighet till modersmålsundervisning. Det är viktigt att du fullföljer och skickar in detta ärende genom att fylla i obligatoriska fält och därefter klicka på knappen Förhandsgranska.
Ansökan om plats i modersmålsundervisning görs via denna länk . Sidan öppnas i ett nytt fönster.
Information om specialkost Specialkost anmäls i en separat e-tjänst. Det är viktigt att du fullföljer och skickar in detta ärende genom att fylla i obligatoriska fält och därefter klicka på knappen Förhandsgranska.
Anmäl allergier eller annan specialkost via denna länk . Sidan öppnas i ett nytt fönster.